Będąc w nowym miejscu chcemy jak najlepiej wykorzystać nasz czas na zwiedzanie i poznanie kultury danego regionu. Nie ma przyjemniejszego sposobu na poznanie kultury jak zasmakowanie w regionalnej kuchni. Kuchnia Tanzanii to przede wszystkim wpływy jej sąsiadów, zwłaszcza Kenii. Miejscowa ludność Bantu upodobała sobie pieczone mięso w postaci nyama choma. Masajowie natomiast stosują dietę bardzo urozmaiconą, głownie w kukurydzę. Warto pamiętać, aby wszystkie napoje były przygotowane z przegotowanej wody, ponieważ jakość wody w tym regionie nie jest najwyższa.
Należy stronić również od napojów serwowanych w podrzędnych restauracjach bądź oferowanych przez przydrożnych sprzedawców. Mimo że Tanzania to kraj eksportujący kawę, to jej jakość w kraju pozostawia wiele do życzenia. Lepsze gatunki przeznaczone są bowiem na eksport. Ciekawostką z pewnością jest produkowane w Tanzanii piwo zwane safari lager bądź serengeti. Tanzanii posiada silne wpływy islamskie, jednak nie ma najmniejszego problemu z nabyciem mocniejszych trunków, nawet miejscowej wódki konyagi.